fredag, november 16, 2007

Sjukliga syftningsfel

Min frustration över median och hela etablissemangets avsaknad av bedömning i samband med beskrivning av det som kan eller är sammankopplat med den så kallat extremhögern på den klassiska politiska höger till vänster skalan växer sig varje dag allt starkare.

Aftonbladet använde sig nyligen av rubriken "Risk för kravaller när nazister firar", i samband med att "demonstrationer till minnet av den fascistiske diktatorn Francisco Francos dödsdag" ska hållas. Fascismens utbredning i Spanien historiskt sätt är inte svår att ta fel på, inte heller att det var fascism som rådde i landet under andra världskriget. Det vore beklagligt ifall någon påstod att fascisterna under andra världskriget inte stödde nazismen. Likaså ifall någon påstod att fascisterna var och är nazister.

Det är förvränga historien och kanske låter det hemskare att kalla dessa människor med fascistiska övertygelser för nazister. Jag skulle kunna tänka mig att någon som medverkar vid minnet av Franco delar den nazistiska övertygelsen, fast det är inte poängen utan det är en fascistisk sammankomst.

”Fascism är en politisk rörelse. Enligt fascismen ska ett land styras av en stark ledare, inte av demokratiska partier. Fascismen förhärligar våld och krig och det egna landet samt betonar landets historiska arv. Enligt fascismen ska både individer och företag anpassa sig efter statens behov och order.” enligt nationalencyklopedin.

När debatten kring bärandet av svenska fotbollslandslagets tröja på Strandskolan i Klagshamn under skolfotograferingen sa en utav pojkarnas mamma "–Det är väldigt överdrivet. Om man ser rasism i varje handling blir det väldigt svårt för ungdomarna, säger Victors mamma Marie Öjerstedt.". Detta är just vad som hela tiden händer i vårt land och detta leder direkt till hetsjakt i stil med häxjakten och där man blir friad först efter att ha prövats, det krävdes ofta dödlig utgång för att bli friad för anklagelsen över att vara häxa.

Att samhället tack vare förföljningen och den ständiga anklagelsen över standardfraser när det gäller sympatier, som enligt anklagarens åsikt är av extremhögerns art har skapat total förvirring är oundvikligt att missa. Att inte kunna särskilja, förstå eller kunna beskriva rasism, nazism och fascism är katastrofalt.

Senast idag kunde man läsa om hur svenskar med utländsk bakgrund, närmare bestämt turkisk bakgrund och turkiskt namn blivit nekade att se landskamp i Norge. Inte helt oväntat så var infallsvinkeln givetvis att detta handlade om rasism. Därför valde DN att ställa en direkt fråga till informationsdirektören Roger Solheim om samma sak hade hänt om efternamnet varit Svensson istället för Inanc. Svaret blev följande ”– Ja, men det är en patetisk fråga och som jag sa betraktar vi och Uefa detta som en högriskmatch. Om det varit Norge mot Sverige hade vi tänkt likadant”.

Vad kan man då läsa ut av frågeställningen och svaret? Jag uppfattar det som att svenska medierna letar med blåslampa i de mörkaste vrår för att finna nya skandaler sammanknutna till vad de vill kalla för rasism, nazism eller fascism oavsett fakta. Ifall förfarandet av norska fotbollsförbundet var rätt eller ej tänker jag inte ta ställning till. Fast att förhindra personer utanför Norges landsgräns med turkiskt klingande namn på grund av att matchen betraktas som högriskmatch är inte rasistiskt.

Hur jag än vänder och vrider på annullerandet av biljetter till en match för en person med turkiskt klingat namn i avsikt att matchen är betraktad som en högriskmatch, så kan jag inte hitta hur det är relaterat till en åskådning som är baserad på föreställningar om att vissa raser är överlägsna andra särsk. om hävdande av den vita rasens (och då i synnerhet den s.k. nordiska rasens) överlägsenhet.

Avslutningsvis vill jag bara poängtera att jag inte försvarar någon, utan beklagar mig över median och hela etablissemangets avsaknad av bedömning i samband med beskrivning av det som kan eller är sammankopplat med den så kallat extremhögern på den klassiska politiska höger till vänster skalan. Jag anser att det är viktigt att median är saklig och använder sig av korrekt fakta. Ofta använder sig median av starka och klara beskrivningarna kring händelser och personer enligt rasism, nazism och fascism utan att ha stöd eller vidare förklara vad det är som gör att de beskriver det så. Detta är inte bara faktafel och syftningsfel utan skapar även förvirring i samhället kring begreppen och jag anser att detta är en samhällsfara.

Inga kommentarer: