måndag, september 03, 2007

Ett naturskönt Sverige


Jag har en vision att Sverige ständigt ska förbättras och bidra till en minskning av miljöförstöringen. Många saker har förbättrats under de senaste åren i landet och många förbättringsprojekt sätts ständigt igång. Därför är det dags att nu ta ytterligare ett steg i rätt riktning och ställa upp på Konsumentföreningen Stockholms nationella uppmaning att välja bort flaskvatten, ”Motiven är två: Det skonar miljön och den egna plånboken.”.

Det har de senaste tre åren förekommit en så pass stor ökning av konsumtionen av vatten på flaska att koldioxidutsläppen, som detta buteljerade vattnet står för, nästan har fördubblats. Konsumentföreningen i Stockholm har beställt en rapport som heter ”Totala koldioxidutsläpp från konsumtionen av buteljerat vatten i Sverige” och denna rapport finns i sin helhet på www.konsumentforeningenstockholm.se/vatten. Det är en uppdatering av två tidigare rapporter från -04 och -05, gjord av SIK.

Rapporten kom med det häpnadsväckande resultat att det i Sverige under 2006 dracks 247 miljoner liter vatten på flaska. ”Det buteljerade vatten som konsumerades i Sverige 2006 gav upphov till motsvarande mängd koldioxid som ca 8 500 oljeeldade villor eller ca 12 500 bilar släpper ut varje år.". Detta ska enligt rapporten bli en utsläppsmängd av koldioxid på 34 000 ton.

”En orsak till konsumtionsökningen av vatten på flaska är att alltfler konsumenter går över från läsk till buteljerat vatten, vilket givetvis är bra för hälsan. Men byter man ut läsken mot kranvatten i stället för flaskvatten, så gynnar man både miljön och hälsan, och på köpet också plånboken.” enligt Louise Ungerth på Konsumentföreningen Stockholm

Det är inte rimligt att vara en del av och bidra till mer än 1000 gånger så höga koldioxidutsläpp genom att dricka vatten på flaska i jämförelse med samma mängd kranvatten. Louise Ungerth på Konsumentföreningen Stockholm använder sig av så enkla jämförelser och konkreta siffror. Slutsatsen måste då bli: om man är intresserad av ett enkelt sätt att bidra till minskade utsläpp av växthusgaser och därmed klimatförändringarnas effekter, så ska man byta ut flaskvatten mot kranvatten.

Jag tar mitt ansvar som medborgare och förtroendevald sverigedemokrat, då jag aktivt arbetar och kämpar för ett naturskönt Sverige utan föroreningar. Vi ska aldrig glömma att denna jord vi lever på har vi ärvt av våra förfäder och lånar av våra barn. Därför måste vi vara rädda om det dyrbaraste vi har, vårt land. Det är enkelt att förändra och förbättra, varför då inte göra det?

Inga kommentarer: