tisdag, december 12, 2006

Vision om förbättrad brottsbekämpning

Jag har en vision av en väl fungerande demokratiskt förankrad rättsstat. Där alla medborgare är lika inför lagen. Där brottsbekämpningen måste bli mycket effektivare. Utan att strävan efter en nolltolerans blir något man stirrar sig blind på. Ett rimligt första mål att uppnå är en återgång till det antal brott som landet hade innan förfallet, som startade sin ständiga stegring på 70-talet. Detta kan endast ske genom att lämna den usla vårdfilosofin som uppmanas i dagens kriminalpolitik.

I kriminalpolitiken råder en vårdfilosofi med syfte att både förebygga och förhindra brottslighet. Man vill med denna önskedröm leva upp till samhällets grundtanke att reglera brottsligheten. Där avsikten med kriminalisering är att straffhotet ska inverka på medborgarnas handlande. Detta för att skydda samhället, liv, frihet, hälsa, egendom, ekonomisk trygghet osv. och där straffen tar ut den rätt brottsoffren har.

Brottsoffret måste sättas i fokus igen, i en straffskala där alla medborgare är lika inför lagen. Där det ska ställas stora krav på bevisen och rättssäkerheten måste bli bättre. Fokus måste fortfarande riktas mot att både förebygga och förhindra brottslighet. Fast i denna kriminalpolitik ska straffen verka för att avskräcka medborgarna från brottsliga handlingar. Domstolarnas huvudsakliga uppgift är att verka för att ta ut den rätt brottsoffret har.

Domstolen måste ha möjlighet att ange hur länge straffet ska avtjänas innan minskningar och lättnader är tänkbara. Domstolarna måste få de resurser som krävs för att rättsprocesser inte ska behövas skjutas framåt. Domstolarna måste utöver möjligheten att döma fängelsestraff få utrymme för andra sorters straff. Därför ska det finnas utrymme för en domstol att döma en brottsling till straffarbete.

Alla lagöverträdelser är inte så grova att det krävs så hårda straff som fängelse och straffarbete. Därför borde straffskalan även innefatta penningböter, dagsböter, skyddstillsyn, villkorligt fängelsestraff och intensivövervakning. För att försäkra alla brottsoffers rätt ska det vara möjligt, att om en individ döms för fler än ett brott, så ska domstolen kunna döma särskilt för varje brott. Där flera sorters straff sonas i enlighet med den verkställande domen.

Det finns ingen optimal kriminalpolitik med en perfekt straffskala. Man kan ofta härleda brottsliga gärningar med utveckling från sociala, kulturella och psykologiska bakgrunder. Därför är det en självklarhet att samhället ska ge de som behöver och är mottaglig för stöd den hjälp som krävs för att komma ifrån kriminaliteten. Detta utan att förringa den rätt brottsoffret har.

Jag har en vision om hur vi kan förbättra kriminalpolitiken. Där offret sätts i första hand och hjälp ges till den som vill ha den. Ett samhälle där vi alla känner oss trygga och där gemenskap råder ibland oss.

Inga kommentarer: