fredag, december 08, 2006

Återinför lärlingssystemet

Det vore ytterst gynnsamt att arbeta för att återinföra en förbättrad komplettering till dagens yrkesförberedande utbildningar. För samhället skulle detta innebära att de individer som efter grundskolan saknar motivation till vidarestudier istället hamnar direkt på arbetsmarknaden. För den skoltrötta ger detta en möjlighet att slippa skolarbete och istället få möjlighet att utöva önskat yrke. För skolorna höjs kvalitén och studiemotivationen ibland eleverna växer.

Idag är det inte en valmöjlighet att fortsätta sina studier efter grundskolan på gymnasiet. Det är ett krav som ställs ifrån samhället och den som inte anpassar sig efter detta hamnar utan andra möjligheter och utanför samhället. Man kan idag finna ett mellanting där en elev erbjuds att förlägga den praktiska utbildningen på en arbetsplats medan skolan fortfarande agerar som huvudman. Skillnaden är således inte speciellt stor fast på god väg mot en förbättring.

En lärningsutbildning direkt kopplad till arbetsmarknaden existerar förvisso idag men informationen kring den och möjligheten till en sådan plats är väldigt liten. Av personliga erfarenheter har jag enkelt kunna dra slutsatsen att en person som fått den exklusiva möjligheten att få sin grundläggande arbetserfarenhet genom en lärningsutbildning direkt kopplad till arbetsmarknaden inte blir sämre på sitt yrke.

Det är inte längre fullt tillräckligt att passera grundskolan med fullständiga betyg för att t.ex. bli snickare eller plåtslagare. Det ställs allt större krav från samhället att som högstadieelev så tidigt som möjligt välja yrkesinriktning och kämpa för att nå den. Man måste plocka ett visst antal poäng under grundskolan för att vara behörig till önskad utbildning. Jag vill påstå att detta skapar onödig prestationsångest ibland de individer som endast söker och längtar ut på arbetsmarkanden, vilket således skapar sämre resultat. För skoltiden är inte slut efter nio års grundskola och att bita ihop för att ta sig igenom den sista tiden i grundskolan är inte tillräcklig.

Med en lärningsutbildning direkt kopplad till arbetsmarknaden skulle skolverket kunna ställa krav på arbetsprov efter en tidsbestämd period som lärling och därefter utfärda arbetslicens. Detta skulle säkerställa den kvalitet som samhället har på yrkesmän. Denna möjlighet ska även kunna användas av en individ som vill omskola till ett annat yrke.

Tidigare nämnde jag att det redan idag finns liknande möjligheter för den som har den enorma turen att få en lärningsutbildning direkt kopplad till arbetsmarknaden. Något som måste förbättras och i större utsträckning förmedlas till såväl företag som grundskoleelever.

Inga kommentarer: