onsdag, december 13, 2006

Muhammed Yunus 2006 års Nobels fredspristagare



Muhammad Yunus, bangladeshisk bankman och professor i nationalekonomi har tillsammans med Grameen Bank tagit emot Nobels fredspris i Norge 2006. Detta med motivationen "för deras insatser att skapa ekonomisk och social utveckling underifrån". Grameen Bank blev resultatet av det minst sagt lyckade forskningsprojekt Yunus startade 1974. Genom mikrokrediter, smålån till fattiga människor har detta projekt hjälpt nästan sju miljoner människor ur fattigdom.

Jag vill instämma i alla lovord och hyllningar Yunus mottagit. Hans enastående metoder vid utlåning, som enligt uppgifter ska ha börjat med att ur egen ficka låna ut pengar till en kvinna som gjorde bambustolar, har visat sig vara en enorm hjälp för de fattiga. Jag hoppas innerligt att detta koncept är något vår svenska biståndsminister ser över och arbetar fram en liknande verksamhet för det svenska biståndet.

Jag vill även lyfta fram bakgrund som gjorde det möjligt för Yunus att starta Grameen Bank. Han disputerade i nationalekonomi vid Vanderbilt University 1969 i USA. Varefter han valde att återvände till Chittagong. Yunus hade all möjlighet att efter ha disputerat i nationalekonomi få ett framgångsrikt arbete i västvärlden. Ändå valde han att återvända och har nu fått ta emot Nobels fredspris.

Vad jag vill komma fram till med detta är vikten kring att inte plundra utvecklingsländer på den kompetens någon eller delar av folket har. Att istället erbjuda den utbildning vi har i landet och ge medel till att förbättra den situationen som finns i deras hemländer borde vara något av det högst prioriterade ibland den svenska biståndspolitiken.

Inga kommentarer: