torsdag, oktober 19, 2006

Abort som preventivmedel är förkastligt

Dagens samhällsdebatt kring abort påvisar att grunden bakom beslutet att göra en abort ofta används på ett eller annat sätt som preventivmedel. Med detta vill jag inte bestrida den fria rätten till abort utan endast förkasta utnyttjandet av det som förlängt preventivmedel. Dock så står jag bakom alla mina påstående fast jag vill än en gång påpeka och förstärka att i min vederläggning är inte en kvinnas rättigheter eller omständigheter utöver att använda abort som förlängt preventivmedel berört. Det finns en stark grund bakom den juridiska rätten till fri abort som jag helt ställer mig bakom.

Abort anses idag inte vara moraliskt fel och den rättsvetenskapliga behandlingen av ämnet saknar aspekter hos fostrets livskraft. Av alla nyblivna föräldrar är det beskrivet som det underbaraste, den bästa händelsen i deras liv. Inget är lika fantastiskt som att vara en del i att nytt liv kommer till jorden, att bli föräldrar. Ett barn, så litet och oskyldigt är utlämnat till omvärldens för dess hjälp till överlevnad och skydd. Redan tidigt, under graviditeten börjar planeringen för att ge det lilla livet en barnvänlig, trygg och säker uppväxt. Liten och nyfiken börjar livets gång mot att en dag kunna stå på egna ben, flyga ut från boet och skapa en egen familj. Fastän att ett barn ur juridiska perspektiv saknar rättigheter fram tills det fötts fram levande.

Det är lika orimligt att genomföra det med medicinska eller kirurgiska ingrepp som att stänga av livsuppehållande åtgärder och tillåta aktiv dödshjälp. Ett barn med ett utvecklat mentalt tillstånd men som däremot inte överlever utanför sin moder borde ha samma juridiska rättighet som en person med livsuppehållande åtgärder innehar. Ett mänskligt liv existerar fram till dess att det saknar all form av psykisk och mental aktivitet, detta enligt både biologiska och medicinska definitioner.

Det är inte möjligt att göra en abort naturligt, inte heller ta någon annan form av liv. Bland annat grundas motsättningarna till dödsstraff på att ingen har rätt att ta en annans liv och att det strider mot naturrätten. Graviditet är en naturlig process i skapandet av livet, det mest naturliga och perfekta som vi kan framställa. En äggcell blir befruktad av en sädescell där kromosomerna från denna stund lägger grunden till arvsanlaget. Innan det ens är tekniskt möjligt att upptäcka en graviditet, det vill säga att första menstruationen uteblivet och ytterligare ett par veckor.

Dagens liberala synsätt på abort grundar sig på kvinnornas frigörelse och kampen för ett jämställt samhälle. Det var under 1970-talet i samband med att den offentliga attityden till sexualitet förändrades. Som kvinnornas kamp för fri abort fick gehör, detta som ett oumbärligt alternativ till preventivmedel i och med de friare intima umgängena. Florynce Kennedy, medlem i National Organization for Women sa 1970 ” If men could become pregnant, abortion would be a sacrament”. Nyligen lade det svenska folkhälsoinstituten fram en plattform i syfte till att minska antalet aborter. Denna grundades på subventionerade p-piller och ökad information om dagen efter-piller. Logiskt sätt vill detta säga att fri abort lagfördes och än idag syftar till att verka som ett preventivmedel utan att bejaka barnets, livskraftens moraliska rättighet.

Det är opassande att i enlighet med lagen av idag räkna ett foster som ett människoliv först då det fötts fram levande. Det är med dagens teknik fullt möjligt om inte innan så åtminstone ifrån den 24:e havandeskapsveckan hålla ett foster vid liv utanför kvinnans kropp. Därför är den juridiska meningen stridande mot uppfattningen om vad ett liv är och en mänsklig persons själsliga och mentala tillstånd. Att den juridiska normen inte omfattar ett ännu ofött barn som ett liv med moraliska rättigheter innebär således inte att våra sociala värden behöver vara desamma.

Det kan finnas alla sorters perioder i livet då en utökning av familjen är väldigt ofördelaktig med tanke på karriären i arbetet är i full gång eller att bostaden inte är tillräckligt stor. Förmodligen finns det många fler argument att bestyrka ett ogynnsamt läge för en graviditet. Dock är alla dessa anledningar endast bestyrkta med ett inskränkt själviskt tänkande, för egen vinning. Ett barn kommer inte med storken, likt den historia vi fått berättad för oss som barn. Inte heller är man ensam under sexualakten. Det är båda partnernas lika stora skyldighet att använda något utav alla de säkra preventivmedel som finns till hands ifall en graviditet inte är önskad. Abort, detta onaturliga sätt att föröva ett barns rättighet till liv är sannerligen inte ett utav dem.

Ingen har rätt att bestämma över någons rätt till livet ”Rätten till abort förespråkas bara av personer som själv har blivit födda”, sa Ronald Reagan. Preventivmedel är till för att förhindra graviditet, inte ta ett människoliv med en själ.

5 kommentarer:

Anonym sa...

Du skriver bra trots att jag verkligen inte håller med dig på något sätt, varken i ditt politiska synsätt eller din syn på abort.
Skriver ett arbete om abort så jag söker fakta om det. Undersöker i frågan abort som preventivmedel, du borde kolla på RFSUs hemsida där det står om just detta. De har gjort statistiska undersökningar som säger att 70% av dem som gör aborter uppger att de missat preventivmedel just den gången. Tror du inte att det är ganska lätt att gör en sådan miss? Dessutom, varför ska oönskade barn komma till världen? Det finns ingen anledning!
/Person som är för fri abort!

Ottesen sa...

Det är i varje fall skönt att veta att EU kan få rätt på något och är oerhört glad att de delvis stödjer min teori med sin resolution som säger:

Parliamentary Assembly invites the member states of the Council of Europe to:
adopt evidence based appropriate sexual and reproductive health and rights strategies and policies, ensuring continued improvements and expansion of non-judgemental sex and relationships information and education and contraceptive services by increased investments from the national budgets into improving health systems, reproductive health supplies and information;

ensure that women and men have access to contraception and advice on contraception at a reasonable cost, of a suitable nature for them, and chosen by them;

introduce compulsory age-appropriate, gender-sensitive sex and relationships education for young people (inter alia, in schools), to avoid unwanted pregnancies (and therefore abortions);

promote a more pro-family attitude in public information campaigns, and provide counselling and practical support to help women where the reason for wanting an abortion is family or financial pressure.

Anonym sa...

Abort som preventivmedel är givetvis oerhört slarvigt, det är inte så det ska användas, men samtidigt tycker inte jag att du egentligen kan uttala dig. Har du en aning om hur enormt fysiskt och psykiskt påfrestande en graviditet är för en kvinna som inte är i i form för den? En sjuk eller deprimerad gravid kvinna kan skada sitt ofödda barn genom att hennes ovilja mot graviditeten förs över på barnet...
Känner man att man inte är redo eller har den kraft som krävs för att gå igenom en graviditet så är det bättre att avstå, annars kan både barnet och mamman bli oändligt mycket mer lidande än om fostret stöts ut ur mammans kropp på ett tidigt stadium.
Dessutom, kan man födas en gång så kan man födas flera gånger, jag tror inte att döden egentligen innebär något slut på själsnivå. Energi kan inte förstöras, bara förändras, det är till och med vetenskapligt bevisat. =)

Anonym sa...

If уou would likе to grow your expеrience ѕimply
keеp visiting this wеb site and be uρԁаtеd ωith thе mоst recеnt іnfοrmatiοn posted here.


Looκ аt my ωеb pagе ::
www.sh-hty.com
Also see my site > Sherrill

Anonym sa...

I'm really loving the theme/design of your Web site. Do you ever run into any internet browser compatibility problems? A few of my blog visitors have complained about my website not operating correctly in Explorer but looks great in Opera. Do you have any suggestions to help fix this problem?