torsdag, mars 08, 2007

Uttalande om Zlatan väcker reaktioner

Nyligen har det rullats ut en mängd olika skrifter där man belyst Mattias Karlssons uttalande kring Zlatan Ibrahimovic. Efter såväl illustrera hans personliga åsikt ifrån en kort ljudupptagning av en längre debatt och satt detta utlåtande i kontrast till ett framtaget invandringspolitiskt program. Ett program som partiet inom kort kommer rösta om att anta eller ej.

Vad som förundrar mig mest är inte medians sätt att varken behandla eller arbeta fram detta uttalande. Utan att de lyckas med exakt vad de vill än en gång. Det är ett allmänt känt faktum att vi inte är tillräckligt journalist kritiska när budskapen når oss.

Därför vill jag härmed ställa mig Mattias Karlssons resonemang kring kritiken av att inneha dubbelt medborgarskap. Inte bara för problematiken som det innebär för sportsliga utövare när de så småningom måste välja vilket utav länderna de ska företräda. För främst av allt vill jag sätta vad det innebär att vara medborgare.

Nationalencyklopedin beskriven en medborgare enligt följande ”person som i rättsligt avseende tillhör en viss stat dvs. har lagligt skydd av den och lagliga skyldigheter mot den medborgarplikt; medborgarrätt”.

Vidare så säger de såhär om dubbelt medborgarskap ”En ledande princip för svensk medborgarskapslagstiftning har under lång tid varit att i möjligaste mån söka förhindra uppkomsten av dubbelt medborgarskap… Sverige har sedan 1930 tillträtt ett flertal multilaterala överenskommelser på medborgarskapsrättens område. Flera av dessa konventioner speglar staternas vilja att i möjligaste mån undvika fall av dubbelt medborgarskap… En person med dubbelt medborgarskap kan komma i konfliktsituationer gentemot sina två stater. Det kan gälla bl.a. rösträtt, skattefrågor, familjerätt och diplomatiskt skydd… Det är troligt att allt fler barn kommer att födas i Sverige med dubbelt medborgarskap, både genom att äktenskap mellan svenska och utländska medborgare kommer att bli vanligare och genom att allt fler länder övergår till regler som medför att medborgarskapet förvärvas även genom modern”.

Sammanfattningsvis har Mattias Karlsson gjort ett uttalande som går helt i linje med vad Sverige under lång tid arbetat med att förhindra, det vill säga dubbelt medborgarskap. Jag ser även vikten av ett mer orienterat arbete för detta då Nationalencyklopedin varnar för ett ökat antal medborgare med dubbelt medlemskap.

Inga kommentarer: